Site Overlay

Libraries4Future — Načela

Libraries4Future — Načela

1. Knjižnice su borci za zaštitu klime
Smatramo da su klimatske promjene najvažniji društveni i politički izazov našega vremena. Da bi se zaštitila klima, knjižnice moraju preuzeti obvezu i u debatama se aktivnije za nju boriti.

2. Svatko može i mora djelovati
Obvezujemo se da će naš rad i sve naše aktivnosti biti klimatski osviješteni, a resursi učinkovitije korišteni te pozivamo sve djelatnike knjižnice da učine isto. Pozivamo, također, i nadređene te sve koji su uključeni u rad knjižnice, obuku i istraživanje da pri obavljanju svojih svakodnevnih zadataka vode brigu o odgovornoj ekološkoj održivosti.

3. Knjižnice su prostori za širenje znanja
Knjižnice su prostori za edukaciju i informiranje i stoga je naša zadaća da saznanja i informacije o klimatskim promjenama i njihovim posljedicama učinimo jasno vidljivima. U slučaju poricanja klimatskih promjena, naš je zadatak da se umiješamo na način da iznesemo činjenice, ponudimo edukativne mogućnosti te poslužimo kao platforma za javnu raspravu.

4. Knjižnice jačaju socijalnu povezanost
Zaštita klime i ekološka održivost mogu biti uspješni samo ako, sukladno Agendi UN-a 2030, nitko nije izostavljen. Željeli bismo, stoga, doprinijeti tome da knjižnice sve više i više postanu prostori demokracije, prostori društvenih debata i društvene povezanosti te tako omoguće bolju budućnosti svih ljudi na planetu. Želimo da nam jednakost i nediskriminacija budu vodeća načela za društvenu nterakciju u knjižnicama.

5. Političari moraju nešto poduzeti
Zajedno s pokretom mladih “Fridays for Future”, pozivamo političare diljem svijeta da poduzmu određene akcije kako bi se spriječila klimatska kriza.

Translated by / Preveo Nela Marasović