Site Overlay

Libraries4Future – Principii

Libraries4Future – Principii

1. Bibliotecile militează pentru protecția climatică
Considerăm schimbările climatice drept cea mai urgentă provocare socială și politică a timpului nostru. Pentru a proteja clima, bibliotecile trebuie să abordeze obligațiile care rezultă de aici și să se implice activ în dezbatere ca actori importanți.

2. Fiecare poate și trebuie să acționeze
Ne angajăm să facem astfel încât lucrările și activitățile noastre de conștientizare climatică să arate o atitudine responsabilă față de climă și solicităm personalului bibliotecii să facă același lucru. Îi îndemnăm pe superiorii noștri și îi încurajăm pe toți participanții activi în activitatea bibliotecii să încorporeze conștientizarea sustenabilității ecologice responsabile în toate sarcinile de zi cu zi.

3. Bibliotecile sunt agenţi de diseminare
Bibliotecile sunt spații de educație și de informare. Milităm pentru a se face cunoscute schimbările climatice și consecințele acestora. În fața negării schimbărilor climatice, sarcina noastră este să ne implicăm și să oferim soluții, să creăm oportunutăți educaționale și să servim drept platforme pentru discursul public.

4. Bibliotecile consolidează coeziunea socială
Punerea în aplicare a protecției climatice și a sustenabilității ecologice nu poate avea succes decat dacă, în termenii Agendei ONU 2030, nimeni nu este lăsat în urmă. În acest spirit am dori să contribuim la procesul prin care bibliotecile devin din ce în ce mai mult spațiile democratice, pentru stimularea dezbaterii publice şi pentru consolidarea coeziunii sociale, de dragul unui viitor viabil pentru toţi oamenii de pe planetă. Dorim ca egalitatea și nediscriminarea să fie principii care să ne ghideze în interacțiunea socială în biblioteci.

5. Politicienii trebuie să ia măsuri
Împreună cu ”Fridays for Future” solicităm politicienilor din întreaga lume să se angajeze să ia măsuri adecvate pentru a combate criza climatică.

Translated by Camelia Pirvu